Hay
quien prefiere tomar el café con leche en vaso, y hay quién exige
una taza. Hay quien pide una jarra para su cerveza y hay a quién le
basta con beber de la botella. También hay quien utiliza la copa de
agua para el vino y la llena hasta el borde, o quien escoge para el
cava una clásica copa achatada, redonda y muy abierta. Por supuesto
el consumidor siempre tiene la última palabra sobre sus preferencias
para disfrutar de una bebida, pero podríamos hablar en términos
generales de unas reglas básicas para hacer que la cata de cualquier
alimento sea en las condiciones idóneas. Y en el vino esas reglas
básicas se convierten casi en un mantra que ningún enófilo se
atreverá a discutir. La elección de la copa en la que bebemos un
vino no es indiferente, sino más bien todo lo contrario, y casi
podríamos hablar de una auténtica ciencia que estudia este
concepto.
Quizás
os ha ocurrido alguna que otra vez: habéis pedido vino en un bar o
restaurante y cuándo ya os lo han servido os habéis arrepentido de
la elección: comprobáis que tendréis que “disfrutarlo” en una
copa que a simple vista ya sabéis que va a esconder todo el
potencial del vino. Intentáis airear un poquito el vino pero
enseguida desistís, ya que la forma de la copa no os permite apenas
mover el caldo sin manchar el mantel. Acercáis la nariz, esperáis
unos segundos... “aún tiene que abrirse”, decís... pero no,
nada, con suerte huele a vino, vino de garrafa, sin más. Y acabáis
probándolo en boca: el vidrio es demasiado grueso y la lengua apenas
nota el paso del vino antes de perderse en vuestra garganta. ¡Qué
lástima!
Riedel,
uno de los más importantes fabricantes cristaleros, ofreció la
pasada semana, dentro de la programación del Festival Vijazz 2012 de
Vilafranca del Penedés, una cata de copas. Sí, ¡de copas! La cata
fue una gran clase que evidenció como puede llegar a perjudicar la
copa a las características organolépticas del vino.
Empezamos
catando un mismo cava, servido de la misma botella, en dos copas
distintas. Ambas presentaban la forma más común de las copas de
cava: de cuerpo alargado y con poca obertura. La primera de ellas,
Riedel, estaba fabricada en cristal, con una pequeña barriga
adecuada para la cata del cava reserva, mientras que la otra
apreciamos que se trataba de un vasto vidrio.
Copa de cava Riedel de cristal |
Copa de cava común de vidrio |
- Primera prueba: visual. En la copa Riedel vemos como fluctúan las burbujas desde el fondo hasta la superficie del cava, en la segunda copa no. La aparición de esta corriente de burbujas demuestra la presencia de un gas carbónico que nos va a hacer después agradables cosquillas en el paladar. En la segunda copa nos dará la sensación de estar tomando un cava disipado.
- Segunda prueba: olfativa. La copa Riedel nos regala todos los aromas del cava...la otra copa no nos permite más que oler el vidrio, ¡no sentimos ningún placer al acercar la nariz a ella!
- Última prueba: gustativa. La consecuencia de las dos anteriores...si ya desde antes de saborearlo podemos sentir el cava en toda su plenitud, en el paladar lo percibimos por completo, tenemos la sensación de apreciar cada detalle: acidez, textura, permanencia... La segunda copa nos deja indiferentes.
¿Por
qué ha ocurrido esto? La calidad del material con el que se ha
fabricado la copa ha sido en este caso determinante. La copa Riedel
está fabricada en un fino cristal (no por fino menos resistente) que
no interfiere en aquello que debemos percibir al catar.
Las
mejores copas para degustar un vino son aquellas que están
fabricadas en cristal, y si queremos alcanzar la perfección,
buscaremos cristales que contengan más de un 23% de plomo, estas
serán las mejores.
En
la siguiente entrada os seguiremos explicando más sobre lo que
aprendimos en la cata con Riedel.
*****
Hi
ha gent que prefereix prendre el cafè amb llet en got, i d'altres
exigeixen una tassa. Hi ha gent que demana una gerra per a la seva
cervesa, en canvi d'altres en tenen prou amb beure de l'ampolla.
També hi ha gent que utilitza la copa d'aigua pel vi i la ompla fins
a la bora, o que escull pel cava una clàssica copa baixa, rodona i
molt oberta. Per suposat, el consumidor sempre té la última paraula
sobre les seves preferències per gaudir d'una beguda, però podríem
parlar en termes generals d'unes regles bàsiques per fer que el tast
de qualsevol aliment sigui en les condicions idònies. I al vi
aquestes regles bàsiques es converteixen gairebé en un precepte que
cap enòfil s'atrevirà a discutir. La elecció de la copa on hi
bevem un vi no és indiferent, ans el contrari, i gairebé podríem
parlar d'una autèntica ciència que estudia aquest concepte.
Potser
us ha passat algun cop: heu demanat vi en un bar o restaurant, i quan
ja us l'han servit un heu penedit de la elecció: comproveu que
haureu de “gaudir-lo” en una copa que a simple vista ja sabeu que
us amagarà tot el potencial del vi. Intenteu airejar una mica el vi
però de seguida desistiu, ja que la forma de la copa no us permet
moure gaire el líquid sense tacar el mantell. Apropeu el nas,
espereu uns segons... “encara s'ha d'obrir”, dieu... però no,
res, amb sort fa olor a vi, vi de garrafa, res més. I acabeu
tastant-lo: el vidre és massa gruixut i la llengua amb prou feina
nota el pas del vi abans de perdre's a per la nostra gola. Quina
llàstima!
Riedel,
un dels més importants fabricants de copes de cristall, va oferir la
setmana passada, emmarcat a la programació del Festival Vijazz 2012
de Vilafranca del Penedès, un tast de copes. Sí, de copes! El tast
va ser una gran classe que va evidenciar com pots ser de perjudicial
la copa amb les característiques organolèptiques del vi.
Vam
començar tastant un mateix cava, servit de la mateixa ampolla, en
dos copes diferents. Ambdues presentaven la forma més comú de les
copes de cava: de cos allargat i amb poca obertura. La primera
d'elles, Riedel, estava elaborada en cristall, amb una petita panxa
adequada pel tast del cava reserva, mentre que l'altra vam apreciar
que es tractava d'un vidre normal i corrent.
- Primera prova: visual. A la copa Riedel veiem com fluctuen les bombolles des del fons fins la superfície del cava, a la segona copa no. La aparició d'aquesta corrent de bombolles demostra la presència d'un gas carbònic que ens farà després agradables pessigolles al paladar. En la segona copa, ens donarà la sensació d'estar prenent un cava dissipat.
- Segona prova: olfactiva. La copa Riedel ens regala tots els aromes del cava... l'altra no ens permet més que ensumar el vidre, no sentim cap plaer al apropar el nas a ella!
- Última prova: gustativa. La conseqüència de les dues anteriors... si ja des d'abans d'assaborir-lo podem sentir el cava en tota la seva plenitud, al paladar el percebem per complet, tenim la sensació d'apreciar cada detall: acidesa, textura, permanència... La segona copa ens deixa indiferents.
Però
perquè ha passat això? La qualitat del material amb el què s'ha
fabricat la copa ha estat en aquest cas determinant. La copa Riedel
està composta d'un fi cristall (no per fi menys resistent) que no
interfereix amb allò que hem de percebre al tastar.
Les
millors copes per gaudir d'un vi són aquelles que estan elaborades
amb cristall, i si volem assolir la perfecció, cercarem cristalls
que continguin més d'un 23% de plom, aquestes seran les millors.
A
la següent entrada us seguirem explicant més sobre el què vam
aprendre amb el tast amb Riedel.
*****
Fins al pròxim glop!
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