sábado, 9 de junio de 2012

Vista atrás a los inicios: Arrels del vi 2012

Qué mejor lugar para un día de catas que una de las principales puertas de entrada a nuestro país de los primeros vinos y parras que llegaron hace más de veintiseis siglos de la mano de la civilización de la antigua Grecia. Estamos hablando de la localidad ampurdanesa de Sant Martí d'Empúries, dónde se celebró hace unos días por quinto año consecutivo la feria Arrels del Vi. 


Ésta es una feria orientada a los amantes de este mundo, a la que muchos productores del Empordà no faltan para dar a conocer sus vinos: desde frescos blancos de garnacha blanca, pasando por los tintos característicos de esta zona, en los que la influencia de la tramontana se deja notar, hasta algunas garnachas en forma de vinos dulces muy interesantes. Todo esto en la pequeña plaza del pueblo de Sant Martí d'Empúries, perteneciente al término municipal de L'Escala y a pocos metros de las conocidas ruinas de las ciudades romana y griega de Empúries (Emporiae). 

El formato de la feria es el ya conocido en otras: copa de vino para las degustaciones (en este caso se trataba de una Riedel) y tiquets para poder degustar un vino de cada productor (hasta 20), así como un par más para degustar una pequeña tapa de los restaurantes del pueblo, otro para entretener a los más pequeños, y finalmente, un último tiquet que daba la oportunidad de realizar una rápida visita guiada de dos horas por las ruinas de Empúries, todo un acierto.

Una vez recogida la copa y los tiquets, nos dispusimos a comenzar nuestra jornada vinícola. Empezamos catando algunos vinos tintos, de bodegas como Marià Pagès o Martí Fabra. De este último hablaremos después, ya que dos de sus vinos nos llamaron bastante la atención. Bajo un sol de justicia que acompañó la jornada, no pudimos esperar a hacer un pequeño descanso bajo la sombra de un pino con vistas al Golfo de Roses mientras degustábamos un par de copas de vino blanco (de Vinya dels Aspres) para refrescarnos un poco. Después vinieron algunos otros tintos, que conocimos de la mano del mismo productor, acompañados de las tapas de maridaje que nos ofrecían los dos restaurantes que hay en el pueblo.

Llegada la hora, nada mejor que disfrutar de la brisa marina para una buena comida y recuperar fuerzas para seguir la tarde caminando por el paseo que une la localidad de L'Escala y Sant Martí d'Empúries, entre pinos y piedras de hace más de dos mil años. No quisimos perder la ocasión de realizar la visita a las ruinas romanas (las griegas quedan algo relegadas tras éstas). De la mano de un guía muy animado nos pudimos hacer una idea de como eran aquellas ciudades hace tanto tiempo y de como era la vida de sus ciudadanos. Fue una pena que las dos horas no dieran para mucho, pero para acabar de redondear la visita pudimos disfrutar de una degustación del vino que tomaban los romanos: un tinto aderezado con miel y especias, suponemos que para hacerlo mas agradable por la agresividad que debía presentar. ¡Totalmente recomendable!


Finalmente, realizamos algunas catas más una vez renovadas las fuerzas (entre ellas una garnacha dulce muy buena) con el transfondo de una música Jazz que resultaba muy adecuada para el ambiente que se respiraba en la feria. Lástima que el día acabara muy rápido... pero seguro que volveremos otro año, y si vosotros podeis, ¡animaos también!

Así pues, os recomendamos alguno de los vinos que probamos:
  • Martí Fabra L'Oratori 2009:
    Elaborado con Garnacha, Cariñena y Cabernet Sauvignon y criado 12 meses en depósitos subterráneos en vez de en barricas de roble, este tinto resulta muy fresco, tanto por la fruta que se aprecia en nariz como por su ligereza y lo fácil que resulta degustarlo.  Muy adecuado para la immensa calor que se sentía en el Empordà. Además, su precio por debajo de los 6€ lo hace muy interesante. 
  •  Martí Fabra Masia Carreras 2007:
    Se trata de uno de los ganadores del premio Arrels del Vi 2012, al mejor tinto. Muy complejo, con aromas de madera nueva y fruta madura, así como balsámico y con un paso por boca muy equilibrado. Este coupage de Garnacha, Cariñena, Cabernet Sauvignon y Syrah, con una crianza de 18 meses en barricas de roble (de ahí su inconfundible aroma), es un buen descubrimiento para disfrutar de un gran Empordà. Su precio ronda los 17€.
  • Vinyes dels Aspres Blanc dels Aspres 2009: 
    Otro de los ganadores del premio Arrels del Vi 2012, en este caso en la categoría de los blancos. Después de haber probado el mejor tinto, no queríamos perdernos la oportunidad de probar este blanco de Garnacha Blanca. Fermentado y criado en barricas de roble, que le dan este aroma a madera que le aporta complejidad, no quedamos nada decepcionados con las espectativas que teníamos, y menos mientras lo difrutábamos con la maravillosa vista del Golfo de Roses. Por unos 12,5€ lo podéis encontrar en tiendas.
  • Pere Guardiola Torre de Capmany Gran Reserva
    Acabamos el día con un vino dulce de Garnacha que nos sorprendió mucho por su gran abanico de aromas, entre los que destacaban los frutos secos, pero sobretodo con un toque de delicadeza que nos gustó muchísimo. Fue el ganador del concurso en la categoría de vinos dulces.

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Quin millor emplaçament per un dia de tastos que una de les principals portes d'entrada al nostre país dels primers vins i ceps que van arribar ara fa més de vint-i-sis segles de la mà de la civilització de l'antiga Grècia. Estem parlant de la localitat empordanesa de Sant Martí d'Empúries, on es va celebrar ara fa uns dies per cinquè any consecutiu la fira Arrels del vi.

Aquesta és una fira orientada als amants d'aquest món, on molts dels productors de l'Empordà no hi falten per donar a conèixer els seus vins: des de frescos blancs de garnatxa blanca, passant pels negres característics d'aquesta zona, on la influència de la tramuntana es deixa notar, fins algunes garnatxes en forma de vins dolços molt interessants. Tot això a la petita plaça de la vila de Sant Martí d'Empúries, pertanyent al terme municipal de L'Escala i a pocs metres de les conegudes runes de les ciutats romana i grega d'Empúries (Emporiae). 

El format de la fira és el ja conegut a d'altres: copa de vi per fer els tastos (en aquest cas es tractava d'una Riedel) i tiquets per a poder tastar un vi de cada productor (fins a 20), així com un parell més per degustar una petita tapa dels restaurants del poble, un altre per a entretindre als més petits, i finalment, un últim tiquet que donava la oportunitat de realitzar una ràpida visita guiada de dues hores a les runes d'Empúries, tot un encert.

Un cop recollida la copa i els tiquets, ens vam disposar a començar la nostra jornada vinícola. Per començar vam tastar alguns vins negres, de cellers com Marià Pagès o Martí Fabra. D'aquest últim en parlarem després, ja que dos dels seus vins ens van cridar força l'atenció. Sota un sol de justícia que va acompanyar la jornada, no vam poder esperar a fer un petit descans sota l'ombra d'un pi ben gros amb vistes al Golf de Roses mentre tastàvem un parell de copes de vi blanc (de Vinya dels Aspres) per refrescar-nos una mica. Després van venir alguns altres negres, que vam conèixer de la mà dels mateixos productors, acompanyats de les tapes de maridatge que ens oferien els dos restaurants que hi ha al poble.

Arribada l'hora, res millor que gaudir de la brisa marina per fer un bon àpat i recuperar forces per a la tarda, tot caminant pel passeig que uneix la localitat de L'Escala i Sant Martí d'Empúries, entre pins i pedres de fa més de dos mil anys. Tant és així, que no vam voler perdre l'ocasió de realitzar la visita a les runes romanes (les gregues queden ensorrades sota aquestes). De la mà d'un guia molt trempat ens vam poder fer la idea de com eren aquelles ciutats fa tan de temps i de com era la vida dels seus ciutadans. Va ser una llàstima que les dues hores no donessin per gaire, però per acabar d'arrodonir la visita vam poder gaudir d'un tast del vi que prenien els romans: un negre enriquit amb mel i espècies, suposem que per fer-lo més agradable per l'agressivitat que devia presentar. Totalment recomanable!

Finalment, vam fer uns quants tastos més un cop renovades les forces (entre ells, una garnatxa dolça molt bona) amb el rerefons d'una música Jazz que resultava molt adient per a l'ambient que es respirava a la fira. Llàstima que el dia acabès ràpid... però de ben segur que hi tornem un altre any, i si vosaltres podeu, animeu-vos-hi també!

Així doncs, us recomenem algun dels vins que vam tastar:
  • Martí Fabra L'Oratori 2009
    Elaborat amb Garnatxa, Carinyena i Cabernet Sauvignon i criat 12 mesos en dipòsits subterranis en comptes de en bótes de roure, aquest negre resulta molt fresc, tant per la fruita que s'aprecia al nas com per la seva lleugeresa i facilitat a l'hora de fer-hi un glop. Molt adient per la immensa calor que feia a l'Empordà. A més, el seu preu de menys de 6€ el fa molt interessant.

  • Martí Fabra Masia Carreras 2007:
    Es tracta d'un dels guanyadors del premi Arrels del Vi 2012, al millor vi negre. Molt complex, amb aromes a fusta nova i fruita madura, així com balsàmic i un pas per boca molt equilibrat.  Aquest cupatge de Garnatxa, Carinyena, Cabernet Sauvignon i Syrah, amb una criança de 18 mesos en bótes de roure (d'aquí el seu aroma inconfundible), és un bon descobriment per gaudir d'un gran Empordà. El seu preu ronda els 17€.

  • Vinyes dels Aspres Blanc dels Aspres 2009:
    Un altre dels guanyadors del premi Arrels del Vi 2012, en aquest cas en la categoria dels blancs. Després d'haver tastat en millor negre, no volíem perdre l'oportunitat de tastar aquest blanc de Garnatxa Blanca. Fermentat i criat en bótes de roure, li donen aquest aroma a fusta que li aporta complexitat, i no vam quedar gens decepcionats amb les expectatives que hi teníem, i menys mentre el gaudíem amb la meravellosa vista del Golf de Roses. Per uns 12,5€ el podeu trobar en botigues.

  • Pere Guardiola Torre de Capmany Gran Reserva
    Vam acabar el dia amb un vi dolç de garnatxa que ens va sorprendre molt pel seu gran ventall d'aromes, entre els que destacaven els fruits secs, però tot amb un toc de delicadesa que ens va agradar moltíssim. Va ser el guanyador del concurs al millor vi dolç.
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Fins al pròxim glop!

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