viernes, 15 de junio de 2012

Conca de Barberà: descubriendo sin ir muy lejos

Hay un par de aspectos fundamentales que delimitan una región vinícola: la geografía y el clima. Y de ellos deriva otro muy importante: las variedades autóctonas. Este trío, guiado por la maestría de quienes marcan en el vino su propio carácter, da lugar a la personalidad única de una zona como la que hoy queremos presentaros: Conca de Barberà.

Ésta es una de las denominaciones más pequeñas de nuestras tierras: cuenta con poco más de una veintena de bodegas, la mayoría de ellas de pequeña producción. Además comparte tierras con la D.O. Cava, por lo que parte de sus viñedos dan frutos que no están destinados a la D.O. Conca de Barberà. El mercado al que venden estas bodegas es fundamentalmente el de proximidad, aunque algunas también exportan a otras partes del mundo en los que aprecian la calidad de sus vinos, como Estados .

La zona que abarca la denominación, que comprende extensiones de viñas a una cierta altitud, está a sólo unos 30 kilómetros del mar Mediterráneo, sin embargo el clima que más impera sobre ella es continental. Ya alguna vez hemos hablado de ello refiriéndonos a otras regiones: estas características geográficas crean un gran contraste de las condiciones climáticas entre el día, que se caracteriza por altas temperaturas, y la noche, cuando bajan considerablemente. El efecto que esto produce sobre la uva es una maduración muy buena durante las horas de Sol que se frena al llegar la noche, lo que retrasa el momento de vendimiar y permite que la uva se recoja con una maduración óptima que le permite conservar mucha frescura.

En esta D.O. se cultivan muchas variedades: Ull de Llebre, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Macabeo, Parellada… Pero una destaca sobre todas ellas: la Trepat, por ser la variedad autóctona de la Conca de Barberà. La Trepat se trabaja en muy pocos lugares, y por ello la Conca de Barberà es el mayor productor de vinos con esta uva. Se trata de un fruto muy fresco que da lugar a vinos muy ligeros y afrutados, fundamentalmente cavas y vinos rosados.

Esta semana hemos asistido a una cata-presentación de la bodega familiar Mas Foraster, de Montblanc, en la D.O. Conca de Barberà. Guiados por Ricard Sebastià Foraster, enólogo de la bodega, hemos entrado por la puerta grande a conocer una nueva denominación (para nosotros, claro, porque esta denominación hace ya muchos años que existe). ¿Y con qué nos hemos encontrado? Con vinos maravillosos en los que se puede percibir la marca del terroir...


Los vinos de Josep Foraster podéis encontrarlos en tiendas fácilmente, y seguro que los veréis también en más de un restaurante. La relación calidad-precio en ellos es realmente buena, por lo que son una magnífica oportunidad de descubrir la Conca de Barberà.
 Aquí van nuestros preferidos:

  • Josep Foraster Blanc Selecció 2011
    Chardonnay, Garnacha Blanca y Macabeo son el trío con el que se obtiene este increíble vino. Es un blanco extremadamente complejo en el que entremezclan aromas de frutas tropicales y cítricos con un ligerísimo toque tostado. También tienen un peso importante el recuerdo de los frutos secos, especialmente a medida que el vino va siendo aireado, y la sutileza de unas notas de brioixeria. Es un vino que llena la boca y en ella se siente untuoso y equilibrado, dejando un postgusto buenísimo. Un blanco original, diferente, de los que no se encuentran todos los días... No dejéis de probarlo después de permitir que haya pasado un tiempo en botella, ya que su mejor momento todavía puede estar por llegar. Precio aproximado: 11€.

  • Josep Foraster Collita 2011
    Un regalo para el sentido del olfato: frutas rojas golosas, que podemos imaginar en caramelos y mermeladas, acompañadas por frescos aromas florales. Es un joven tinto de color rojo cereza, muy expresivo y persistente, creado a partir de uvas Cabernet Sauvignon y Ull de Llebre. Podemos comprarlo por un precio magnífico, en torno a los 5€, y disfrutar de un gran acompañamiento para platos ligeros como ensaladas, pastas y verduras. Es un vino agradable y fresco, será fácil acertar con él en una comida de verano.

  • Josep Foraster Trepat 2010
     Este vino ha sido para nosotros el gran descubrimiento en esta ocasión, pues es un vino que podrá gustarnos en mayor o menor grado, pero no nos dejó nada indiferentes, nos pareció realmente especial. Es un monovarietal que rinde homenaje a la variedad autóctona Trepat, que ha sido trabajada de una forma muy precisa para obtener un tinto muy delicado y elegante, ligero pero a la vez con mucha amplitud. Visualmente se muestra similar a un vino rosado, y en nariz nos embriaga el aroma de la pimienta, que deja un lugar para las frutas rojas y de nuevo, también aquí, un tostado muy sutil. Su precio es de unos 11€.


 

La curiosidad del día: en el Trepat 2010 podemos encontrar una excepción en las uvas de Cataluña, que suelen dar unas tonalidades muy oscuras a los vinos. Es por esto el catalán es el único idioma (que conozcamos) en el que el vino tinto se llama “negro”, mientras que en otros lugares es “rojo” o “tinto”, al no ser vinos tan oscuros.

*****


Hi ha un parell d'aspectes fonamentals que delimiten una regió vinícola: la geografia i el clima. I d'ells en deriva un altre molt important: les varietats autòctones. Aquest trio, guiat pel mestratge de qui marca al vi el seu propi caràcter, dóna lloc a la personalitat única d'una zona com la que avui volem presentar-vos: Conca de Barberà.






Aquesta és una de les denominacions més petites de les nostres terres: compta amb poc més d'una vintena de cellers, la majoria d'ells de petita producció. A més a més, comparteix les seves terres amb la D.O. Cava, motiu pel qual part de les seves vinyes donen fruits que no estan destinats a la D.O. Conca de Barberà. El mercat al que venen aquests cellers és fonamentalment el de proximitat, tot i que alguns també exporten a d'altres llocs del món on s'aprecia la qualitat dels seus vins, com els Estats Units.

La zona que abasteix la denominació, que comprèn extensions de vinyes a certa alçada, està només a uns 30 kilòmetres del mar Mediterrani, però tot i això, el clima que més impera sobre ella és continental. Ja algun cop hem parlat d'això referint-nos a altres regions: aquestes característiques geogràfiques creen un gran contrast de les condicions climàtiques entre el dia, que es caracteritza per altes temperatures, i la nit, quan baixen considerablement. L'efecte que això produeix sobre el raïm és una maduració molt bona durant les hores de Sol que es frena en arribar la nit, cosa que retarda el moment de veremar i permet que el raïm es culli en un estat de maduració òptima que li permet conservar molta de la seva frescor.

En aquesta D.O. s'hi conreen moltes varietats: Ull de Llebre, Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Syrah, Macabeu, Parellada... Però una destaca sobre totes elles: la Trepat, per ser una varietat autòctona de la Conca de Barberà. La Trepat es treballa a molt pocs indrets, i per això la Conca de Barberà és el major productor de vins d'aquest raïm. Es tracta d'un fruit molt fresc que dóna lloc a vins molt lleugers i afruitats, fonamentalment caves i vins rosats.

Aquesta setmana hem assistit a un tast-presentació del celler familiar Mas Foraster, de Montblanc, a la D.O. Conca de Barberà. Conduïts per Ricard Sebastià Foraster, enòleg de la bodega, hem entrat per la porta gran a conèixer una nova denominació (per nosaltres, és clar, perquè aquesta denominació ja fa molts anys que existeix). I amb què ens hem trobat? Amb vins meravellosos als que s'hi pot trobar la marca del terroir...

Els vins de Josep Foraster els podeu trobar a botigues fàcilment, i segur que els veureu també en més d'un restaurant. La relació qualitat-preu és realment bona, pel què són una magnífica oportunitat per descobrir la Conca de Barberà. 
Aquí us deixem un tast dels nostres preferits:

  • Josep Foraster Blanc Selecció 2011
    Chardonnay, Garnatxa Blanca i Macabeu són el trio amb els que s'obté aquest vi increïble. És un blanc extremadament complex al que s'hi mesclen aromes de fruites tropicals i cítrics amb un lleugeríssim toc torrat. També hi tenen un pes important el record dels fruits secs, especialment a mesura que el vi es va oxigenant, i la subtilesa d'unes notes de brioixeria. És un vi que omple la boca i s'hi nota untuós i equilibrat, deixant un postgust boníssim. Un blanc original, diferent, dels que no es troben tots els dies... No deixeu de tastar-lo després de permetre que hagi passat un temps en ampolla, ja que el seu millor moment encara està per arribar. Preu aproximat: 11€.

  • Josep Foraster Collita 2011
    Un regal per al sentit de l'olfacte: fruites vermelles goloses, que podem imaginar en caramels i melmelades, acompanyades per frescs aromes florals. És un negre jove de color cirera, molt expressiu i persistent, creat a partir de Cabernet Sauvignon i Ull de Llebre. Podem comprar-lo per un preu magnífic, al voltant dels 5€, i gaudir d'un gran acompanyament per plats lleugers com amanides, pastes i verdures. És un vi agradable i fresc, serà fàcil encertar amb ell per un àpat d'estiu.

  • Josep Foraster Trepat 2010
    Aquest vi ha estat per a nosaltres el gran descobriment del dia, doncs és un vi que podrà agradar-nos més o menys, però no ens va deixar gens indiferents, ens va semblar realment especial. És un monovarietal que rendeix homenatge a la varietat autòctona Trepat, que ha estat treballada d'una forma molt precisa per tal d'obtenir un negre molt delicat i elegant, lleuger però a la vegada amb molta amplitud. Visualment es mostra molt similar a un vi rosat, i en nas ens envaeix l'aroma del pebre, que deixa un lloc per les fruites vermelles i de nou, també aquí, un torrat molt subtil. El seu preu és d'uns 11€.

La curiositat del dia: en el Trepat 2010 podem trobar una excepció dels raïms de Catalunya, que solen donar unes tonalitats molt fosques als vins. És per això que el català és l'únic idioma (que coneixem) on el vi negre se'n diu d'aquesta manera, “negre”, mentre que a altres llocs és “vermell” o “tinto”, ja que allà no solen ser tant foscos.

*****

Fins al pròxim glop!

No hay comentarios:

Publicar un comentario