Os
hemos hablado ya de la mejor parte de nuestro viaje a Ribera del
Duero, la visita a López Cristóbal, aunque también pasamos por
otros lugares de los que aprendimos cosas nuevas.
Protos
organiza muchas visitas a lo largo del día y para grupos más bien
grandes y hetereogéneos, por lo que el recorrido está bastante
estandarizado para todo el público que asiste. Eso sí, la visita
nos muestra sitios que bien merecen la pena ver. El recorrido se
inicia en las bodegas subterráneas sobre las que se levantó el gran
productor de vino que es hoy día y que se encuentran inmersas en lo
más profundo del monte sobre el que emerge el castillo de
Peñafiel. Esta zona la constituyen decenas de pasillos muy largos,
aún hoy abarrotados de barricas que se apilan a cada lado. Los
techos y paredes son directamente la roca de la montaña, y apenas se
han construido algunos arcos para asegurar la estructura. En algunos
pasillos existen respiraderos que consisten en largas perforaciones
desde la cima del monte, necesarios para mantener una buena
climatización y renovación del aire. Y algo que núnca habíamos
visto: bajo nuestros pies, varias tinas excavadas en el suelo, que
aunque cada vez menos, han servido durante todos estos años para
depositar la uva en las fases de fermentación. El sistema es
curioso... pero la verdad, teniendo las alternativas que hay hoy en
día, ¡nos extraña que aún esté en uso!
Adaptándose
a su situación actual de inmenso productor, Protos construyó hace
unos años la imponente obra arquitectónica que pasaría a cobijar
las instalaciones modernas de las que ahora disponen. La
construcción, firmada por el arquitecto Richard Rogers, se comunica
bajo tierra con las primeras instalaciones, aunque desde el exterior
son la perfecta imagen de la contraposición: las rudimentarias
edificaciones de roca integradas en la montaña frente a cinco majestuosos arcos de madera que coronan una nave gigantesca
sobresaliendo en la ciudad. El pequeño productor frente al poderoso
exportador.
Nuestro
paso por Protos finalizó con una cata de vinos que nos brindó la
oportunidad de descubrir el trabajo de la bodega en la D.O. Rueda con
su Verdejo. Este es un blanco que, si bien no arriesga demasiado,
ofrece todo lo que se puede esperar de un vino de sus
características: es un vino muy fresco que regala un buen abanico de
aromas muy afrutados y agradables, siempre asociados a la variedad de
uva Verdejo. Igualmente fresco resulta en boca, donde el punto justo
de acidez lo hace buen compañero de platos ligeros como los que
empezaremos a tomar ahora que se acerca el buen tiempo.
Como no podia ser de otra manera, también pudimos probar el archiconocido Protos Crianza, en este caso de la añada 2009. Cada año resulta un vino muy correcto, con un mismo perfil, una misma filosofia: agradable, con aromas a frutos rojos, y el toque de madera, muy suave en boca, que no disgusta a nadie. No deja de ser casi un clon del año anterior, sin que las condiciones climáticas o los otros factores que varian cada año se vean claramente reflejados en el vino final. ¡Éste parece que es el precio que se tiene que pagar por tener un producto tan global!
Como no podia ser de otra manera, también pudimos probar el archiconocido Protos Crianza, en este caso de la añada 2009. Cada año resulta un vino muy correcto, con un mismo perfil, una misma filosofia: agradable, con aromas a frutos rojos, y el toque de madera, muy suave en boca, que no disgusta a nadie. No deja de ser casi un clon del año anterior, sin que las condiciones climáticas o los otros factores que varian cada año se vean claramente reflejados en el vino final. ¡Éste parece que es el precio que se tiene que pagar por tener un producto tan global!
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Us
hem parlat ja de la millor part del nostre viatge a la Ribera del
Duero, la visita a López Cristóbal, tot i que també vam passar per
altres llocs on vam aprendre força coses.
A
la població de Peñafiel, vam visitar el celler Protos, on vam
descobrir que qui és un dels majors exportadors de vi espanyols
és també una part fonamental de la història vinícola d'aquesta
regió. El celler va néixer a principis del segle XX com la primera
cooperativa de la zona amb l'objectiu de produir i comercialitzar
vins de qualitat. La cooperativa es va anomenar Bodega Ribera del
Duero molts anys abans de convertir-se en l'actual Bodegas Protos i
cedir així el seu nom original a la Denominació d'Origen Ribera del
Duero, de que van ser precursors.
Protos
organitza moltes visites durant el dia i per a grups més aviat grans
i heterogenis, amb el que el recorregut està força estandaraditzat
per a tot el públic. Això sí, la visita ens mostra llocs que val
la pena de veure. Tot comença a les bodegues subterrànies on es va
aixecar el gran productor de vi que és avui dia i que es troben
amagades sota el turó on hi ha el castell de Peñafiel. Aquesta zona
està composada de desenes de passadissos molt llargs, encara avui
plens de bótes que s'amunteguen a cada banda. Els sostres i les
parets són directament la roca de la muntanya, i s'hi han construït
escassos arcs per assegurar-ne l'estructura. En alguns passadissos hi
ha xemeneies que arriben a l'exterior del turó i que serveixen per
mantenir una bona climatització i renovació de l'aire. I quelcom
ben curiós: sota els nostres peus diverses tines excavades a la
roca, que, tot i que cada cop menys, han servit durant tots aquests
anys per depositar el raïm en les fases de fermentació. El sistema
és curiós... però la veritat, tenint les alternatives que hi ha
avui dia, ens estranya que encara se'ls hi doni ús!
Adaptant-se
a la seva situació actual d'immens productor, Protos va construir
fa alguns anys la imponent obra arquitectònica que passaria a
acollir les modernes instal·lacions de les que avui disposen. La
construcció, signada per l'arquitecte Richard Rogers, es comunica
sota terra amb les primeres instal·lacions, tot i que des de
l'exterior són la perfecte imatge de la contraposició: les
rudimentàries edificacions de roca integrades a la muntanya en front
a cinc majestuosos arcs de fusta que coronen una nau gegantina
sobresortint a la ciutat. El petit productor en front el poderós
exportador.
El
nostre pas per Protos va acabar amb un tast de vins que ens va donar
l'oportunitat de descobrir el treball del celler a la D.O. Rueda amb
el seu Verdejo. Aquest és un blanc que, si bé no arrisca massa,
ofereix tot el que es pot esperar d'un vi de les seves
característiques: és un vi molt fresc que regala un bon ventall
d'aromes molt afruitats i agradables, sempre associats al raïm
Verdejo. Igual de fresc resulta en boca, on el punt just d'acidesa el
fa bon company de plats lleugers com els que començarem a prendre
ara que s'acosta el bon temps.
Com
no podia ser d'una altra manera, també vam poder tastar l'arxiconegut Protos Criança, en aquest cas de l'anyada 2009.
Any rere any surt un vi molt correcte, amb un mateix
perfil, una mateixa filosofia: agradable, amb aromes a fruita
vermella i el toc de fusta, molt suau en boca, que no desagrada a
ningú. No deixa de ser gairebé un clon de l'any anterior,
sense que les condicions climàtiques o els altres factors que varien
cada any es vegin clarament reflectits al vi final. Aquest sembla el
preu que s'ha de pagar per tenir un producte tan global!
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Fins
al pròxim glop!
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